Comitè d'Ètica d'Experimentació Animal (CEEA)

El Comitè Ètic d’Experimentació Animal (CEEA) de la UdL es va constituir l’any 1997, per donar resposta als requeriments legals per a l’ús d’animals utilitzats en Experimentació Animal i altres finalitats científiques, incloent la docència.

 Les seves funcions són:

1. Informar sobre la realització dels procediments, prèvia avaluació de la idoneïtat del procediment en relació amb els objectius de l'estudi, possibilitat d'aconseguir conclusions vàlides amb el menor nombre possible d' animals, consideració de mètodes alternatius

2. Vetllar que els animals no pateixin innecessàriament

3. Controlar que s' utilitzin mètodes eutanàsics humanitaris

4. Controlar que el personal que participi en els procediments estigui preparat

5. Revisar procediments ja avaluats o suspendre qualsevol procediment ja iniciat que no s'ajusti als requisits del protocol

6. Realitzar el seguiment dels projectes tenint en compte el seu efecte sobre els animals utilitzats així com determinar i avaluar els elements que millor contribueixen al reemplaçament, la reducció i el refinament.

El CEEA disposa d’un reglament intern que defineix i desenvolupa la seva composició i el seu funcionament bàsic segons criteris de confidencialitat i representativitat, i que garanteix la imparcialitat en les decisions preses per aquest.

El Comitè d’Ètica en Experimentació Animal està format pels següents membres:

· Natàlia Alonso Martínez, Presidenta del Comitè, Vicerectora de Recerca, com a representant de la unitat de garantia de qualitat del centre.

· José Antonio Moreno Martínez, assessor en benestar centres ETSEA i CEP, actua com a veterinari designat.

· M. Carmen Piñol Felis, assessora en benestar animal del centre SCT-Estabulari de Rosegadors/Rèptils, actua com a secretària del CEEA.

· Daniel Babot Gaspà, investigador del centre no directament implicat en el procediment que s’hagi d’informar.

· Xavier Gómez Arbonés, investigador del centre no directament implicat en el procediment que s’hagi d’informar.

· Frederic Casals Martí, persona amb experiència i coneixements en benestar dels animals sense relació amb el procediment de què es tracti.

El comitè ètic d’experimentació animal es regirà per les normes generals de funcionament següents:

a. Els seus membres respectaran el principi de confidencialitat.

b. Els acords es prendran per majoria absoluta.

c. Rebrà l'assessorament del veterinari designat.

d. Quan es consideri adient, demanaran l’assessorament de persones expertes que no pertanyin al Comitè ètic d’experimentació animal, les quals respectaran el principi de confidencialitat.

e. L’investigador directament implicat en el procediment o el personal col·laborador en el procediment no podran participar en la presa de decisions sobre l’aprovació dels procediments, encara que siguin membres del CEEA.

El CEEA decidirà l’acceptació o rebuig dels procediments proposats, així com proposarà les modificacions que cal fer al procediment per a la seva avaluació favorable.

La qualificació general de les decisions preses pel CEEA serà:

· Informe favorable. El projecte és aprovat, i es pot estendre els corresponent informe favorable.

· Informe favorable condicionat. El procediment és aprovat amb la condició de realitzar canvis i/o aclariments menors. El projecte restarà aprovat definitivament quan membres designats pel Comitè, definits prèviament, valorin positivament els canvis.

· Informe desfavorable. El Comitè considera que el projecte no es pot aprovar, i proposarà les modificacions necessàries, si s’escau, o el denegarà definitivament. Quan s’aporti la informació o es realitzin els canvis sol·licitats el procediment podrà ser novament avaluat pel CEEA.

· Informe fent constar de que el procediment avaluat queda exclòs de l’àmbit d’aplicació segons l’article 2, apartat 5 del Reial Decret 53/2013.

· Un projecte amb informe favorable condicionat, del què no es rebi cap comunicació escrita en un termini de 3 mesos en la Secretaria del CEEA, serà considerat definitivament com a no aprovat.

Aquesta decisió serà notificada, per escrit, a l’investigador principal, a més d’acompanyar-se d’un còpia de l’informe del comitè d’ètica, i a més del número d’identificació i registre d’aquest procediment.

El/la secretari/a del CEEA iniciarà els tràmits amb el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural per internet, farà el pagament de les taxes associades al tràmit i rebrà les comunicacions i requeriments de l’òrgan competent, i els traslladarà a l’Investigador Principal del Projecte.

El Decret 214/1997, de 30 de juliol, que desenvolupa la Llei 5/1995, de 21 de juny, de la Generalitat de Catalunya, de protecció dels animals per a experimentació i per a altres finalitats científiques, estableix que els centres usuaris estan obligats a crear comitès ètics d’experimentació animal, els quals han de vetllar per la cura i el benestar dels animals d’experimentació.

El Reial Decret 53/2013, d’1 de febrer, pel qual s’estableixen les normes bàsiques aplicables per a la protecció dels animals utilitzats en experimentació i altres fins científics, incloent-hi la docència, fixa que cada centre usuari ha d’establir un òrgan encarregat del benestar dels animals, d’ara endavant “OEBA”. En els usuaris, aquest òrgan s’ha de denominar «comitè d’ètica d’experimentació animal».

Aquest reial decret estableix que per a la comunicació i sol·licitud d’autorització d’un projecte l’usuari o la persona responsable del projecte ha de presentar a l’òrgan competent la proposta del projecte, acompanyada de l’informe del comitè ètic, de còpia de la sol·licitud d’avaluació del projecte, i la informació corresponent, i en el cas dels projectes de tipus II i III, del resum no tècnic (RNT).

S'entén per projecte un programa de treball amb un objectiu científic definit i en el qual es fan un o diversos procediments.

Tipus de projectes:

1. Projectes de Tipus I són els projectes en què es donen simultàniament les tres circumstàncies següents:

· Impliquen exclusivament procediments classificats com a "sense recuperació", "lleus" o "moderats".

· No utilitzen primats.

· Es realitzen per complir requisits legals o reglamentaris, o amb fins de producció o diagnòstic per mètodes establerts.

2. Projectes de Tipus II són els projectes en què es donen simultàniament les circumstàncies següents:

· Impliquen exclusivament procediments classificats com a "sense recuperació", "lleus" o "moderats".

· No utilitzen primats.

3. Projectes de Tipus III són la resta de projectes.

S'ha de sol·licitar autorització prèvia i expressa per a la realització de projectes Tipus II i projectes Tipus III, i per a projectes Tipus I amb procediment/s inclosos en algun dels supòsits de l'article 34 del Decret 214/1997, de 30 de juliol.

S'han de comunicar els projectes Tipus I amb procediment/s no inclosos en cap dels supòsits de l'article 34 del Decret 214/1997, de 30 de juliol.

Per prorrogar l'autorització o la comunicació d'un projecte d'experimentació amb animals s'ha de sol·licitar prèviament a l'acabament del període de validesa.

Contacteu amb:

Carme Piñol, secretària del CEEA

carme.pinyol@udl.cat